Zlato Inků

Zlato Inků – 1000 let prokletí
Dne 21. 1. 2010 jsme navštívili výstavu Zlato Inků, která je v prostorách zasněženého hradu Špilberk. Měli jsme povolený vjezd až k bráně hradu. Cesta byla velmi úzká, náš řidič pan Milan Dufek ji bravurně zvládl. Předměty na výstavu jsou zapůjčené vládou Peru, instalované pracovníky z Peru. Výstava podává přehled o tradicích a obřadech andských kultur před vpádem Evropanů. Provázela nás velmi příjemná průvodkyně paní Mgr. Alena Nejbertová, která nás seznámila velmi podrobně a zajímavě s historií jednotlivých předmětů. Vedle šperků a ozdob s mytologickými výjevy se zde nacházejí předměty denní potřeby. Masky, poháry, mísy a šperky ze zlata. Pro Inky zlato nemělo žádnou materiální hodnotu a bylo pro ně spíše symbolem spirituality každodenního života a symbolem slunce. Dobyvatelé z Evropy měli zcela jiný názor. Název výstavy v sobě skrývá smutný osud, který kvůli zlatu civilizaci Inků postihl.
Obdivně jsme prohlíželi předměty, které dokazují, že Peruánci byli vynikající zlatnici. Měli jen skromné technické prostředky, a přesto stvořili taková umělecká díla.
Náš výlet pokračoval do Památníku písemnictví v Rajhradě, který je v prostorách benediktinského kláštera. Památník je zrekonstruován. Nabízí stálou expozici zahrnující nejvýznačnější osobnosti literatury na Moravě. Klenotem expozice je především restaurovaná historická knihovna, kde je vystaveno 7 500 svazků. Ve fondu čítajícího 65 000 svazků starých tisků a tisků z 19. století je ukryto velké množství unikátních knih. Měli jsme opět velké štěstí na fundované průvodce, kteří nás s historií seznámili. Byli jsme ohromeni, co za kulturní dědictví máme jen několik km od našeho bydliště.
Do svých domovů jsme se vrátili vpodvečer, naplněni novými zážitky a dojmy.
46 spokojených členů Svazu tělesně postižených, místní organizace Hustopeče.

Hlavní navigace:

 

Zájezd dne 16. 4. 2024 Moravský Krumlov Slovanská Epopej, Klášter Rosa Coeli

 

zájezd 28. 4. 2024 Flora Kroměříž.

 

Vytvoření webových stránek zajistila

Firma Graweb, jmenovitě pan Kamil Konečný, nám sponzoruje vytvoření našich webových stránek. Jeho firma nám také tyto stránky vytvořila. Děkujeme mu za jeho spozorský dar.

Chceme, aby nejen naši členové, ale i široká veřejnost, byli informováni o naší činnosti.