Dukovany, Třebíč

Návštěva jaderné elektrárny Dukovany a Třebíče
Dne 7.9.2010 jsme se vydali na výlet,nejdříve jsme navštívili Jadernou elektrárnu Dukovany. Byli jsme přijati v informačním centru. Naše exkurze začala v 9 hodin. Přivítala nás příjemná paní průvodkyně, která nás seznámila s historií elektrárny. S přípravami výstavby se začalo v roce 1974, poslední ze čtyř 440MW bloků byl uveden do provozu v roce 1987. Dnes patří mezi nejefektivnější energetické zdroje Skupiny ČEZ. Vyšší provozní náklady jsou vyváženy nízkými provozními náklady. Bezpečný provoz je založen na rozsáhlých systémech technických a organizačních opatření a vysokých nárocích kladených na personál elektrárny. Elektrárna pokrývá přibližně 20 % spotřeby elektřiny v ČR. Nejdříve nám promítli film, který se zabýval zdroji pro vznik energie. Také jsme ve filmu prošli provozem. Pak jsme se rozdělili na tři skupiny a paní průvodkyně nás provedly informačním centrem, kde na modelech nám předvedly celý provoz elektrárny až po nakládání s použitým palivem z provozu elektrárny. Kromě jaderné bezpečnosti dbá elektrárna především na radiační ochranu, tj. na ochranu lidí a životního prostředí před následky ionizujícího záření a před stykem s radioaktivními látkami. Po ukončení exkurze jsme pokračovali do Třebíče.
Zaparkovali jsme autobus u baziliky sv. Prokopa a šli jsme se do města posilnit obědem. Na 14 hodinu jsme měli domluvenu prohlídku baziliky. Bazilika je trojlodní románsko-gotická stavba z poloviny 13. století. Jednou z nejcennějších částí baziliky je vstupní portál, který pochází z počátku 13. století a byl znovu objeven až v roce 1862. Zvláštní pozornost si zaslouží dochované nástěnné malby v opatské kapli. Fresky pochází z poloviny 13. Století. Bylo to naprosto úžasné.
Pak jsme se vydali z kopce na Žerotínovo náměstí, tady si nás vyzvedla další průvodkyně a seznámila nás s historií židovské čtvrti. V roce 2003 je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Je unikátním souborem 123 dochovaných domů. Mezi ně patří například 2 synagogy, budova židovské radnice, rabinátu, chudobinec, nemocnice a dvě školy. Zadní synagoga byla postavena v roce 1669 v renesančním slohu. Na stěnách jsou liturgické texty, vztahující se k židovským tradicím a zvyklostem. Synagoga byla odsvěcena, konají se zde koncerty, nebo svatby.
Odtud se někteří odvážlivci vydali na židovský hřbitov, další skupina šla procházkou na náměstí, které stojí za zhlédnutí. Vrátili jsme se na Žerotínovo náměstí, sem pro nás přijel řidič pan Dufek a jeli k domovu.

Hlavní navigace:

 

Všem našim členům přejeme šťastný vstup no nového roku 2024. 

 

Vytvoření webových stránek zajistila

Firma Graweb, jmenovitě pan Kamil Konečný, nám sponzoruje vytvoření našich webových stránek. Jeho firma nám také tyto stránky vytvořila. Děkujeme mu za jeho spozorský dar.

Chceme, aby nejen naši členové, ale i široká veřejnost, byli informováni o naší činnosti.