zámek Bojnice

Dne 7. 6. jsme jeli opět na výlet, tentokrát na zámek Bojnice, SR. Vzhledem k různým pracím na silnicích jsme přijeli na zámek 1/4 hod po domluvené prohlídce. Nakonec se vše domluvilo a prohlídka byla zahájena v 11.30 hod.

Archivní doložené zprávy o hradu, respektive o hradišti nacházejícím se na tomto místě, sahají až do začátku 12 století. V 15 století po vymření jejich rodu přešel hrad do vlastnictví Jánoše Korvína, který byl nemanželským synem Matyáše Korvína. Podle pověstí král Matyáš Korvín často navštěvoval Bojnice. Úřední listiny diktoval a podepisoval pod lípou nacházející se před vstupem do hradu. Dokumenty končil vždy větou: "Pod našimi milými lipami Bojnickými."

V letech 1889 až 1910 uskutečnil poslední feudální majitel Ján František Pálfi poslední rozsáhlou přestavbu zámku, která byla v neogotickém stylu. Právě díky této přestavbě zámek nabyl své charakteristické rysy a současný vzhled. Ján František Pálfi se osobně, až do své smrti v roce 1908, účastnil přestavby zámku. Za vzor mu posloužily zejména monumentální středověké evropské architektury z  Itálie a Francie.

V roce 1939 zámek a k němu patřící pozemky koupila firma Baťa. Po válce připadl státu. Zámek byl v roce 1970 prohlášen za Národní kulturní památku. 42 let po smrti Jana Františka Pálfihose tedy splnilo jeho přání, aby se ze zámku stalo muzeum přístupné veřejnosti. V padesátých letech byla pod zámkem objevena jeskyně, kterou jsme také navštívili.

V zámku je celkem 600 schodů, což bylo pro mnohé z nás hodně obtížné. Ale zcela určitě to stálo za tu námahu. 

Z Bojnice jsme jeli do Piešťan, někteří si prošli kolonádou až do města, někteří skončili v nejbližší kavárně na kafíčku a nějakém občerstvení. Byl to namáhavý výlet, ale počasí nám přálo, snad i účastníci byli spokojeni.

 

Hlavní navigace:

 

zájezd 28. 4. 2024 Flora Kroměříž.

 

13. 5. 2024 zájezd do termálních lázní Mošoň, Maďarsko

 

Vytvoření webových stránek zajistila

Firma Graweb, jmenovitě pan Kamil Konečný, nám sponzoruje vytvoření našich webových stránek. Jeho firma nám také tyto stránky vytvořila. Děkujeme mu za jeho spozorský dar.

Chceme, aby nejen naši členové, ale i široká veřejnost, byli informováni o naší činnosti.