Valtice, Mikulov

Podle plánu jsme 20. 9. jsme uskutečnili zájezd na zámek Valtice a Mikulov. První zastávka byla na zámku Valtice. Prohlédli jsme 21 sálů. Obdivovali jsme důmyslnost majitelů, architektů. Měli zavedené topení do všech místností, měli také koupelny s teplovou vodou, splachovací záchody. Nádherné sály s krásnými malbami. Majetek byl v rukou Liechtensteinů. Podruhé světové válce byl zámek zdevastován ruskými zajatci. Po válce byla rozkradena a zničena část mobiliáře a v polovině roku 1947 byl ve východním před zámeckém křídle zřízen ženský tábor nucených prací. Celý zámek na dohled od „železné opony“ byl v době komunistické totalitní moci trvale devastován a nepatřičně využíván jako prostor pro výrobu, dílny a dopravu. Řada skladů a provozů byla v hlavní budově, v jízdárně byla zřízena sušárna tabáku a v roce 1964 bylo zdemolováno divadlo a vzniklo v něm parkoviště traktorů. Postupná obnova zámku začala v průběhu sedmdesátých let minulého století a pokračuje dodnes. Řada prostor musí být ještě opravena a zpřístupněna veřejnosti. V roce 2014-2015 došlo díky fondům EU a úsilí Národního památkového ústavu k velkorysé obnově jízdárny a v původních historických obvodových zdech byla vystavěna prostorová replika pozdně barokního (klasicistního) divadla. Ve druhém poschodí na zámku je unikátní výstava korunovačních korun z Evropy, Asie a Afriky. Také jsou tam 4 sály čínského bronzového pokladu. Velmi zajímavá, krásná výstava.

Ve Valticích jsme měli domluvený oběd v restauraci Amália. Výborné kuřecí řízky s bramborovým salátem, obsluha byla velice šikovná a rychlá. 

Po obědě jsme jeli do Mikulova, kde jsme měli domluvenou prohlídku historického náměstí, židovské čtvrti a Dietrichsteinské hrobky. Měli jsme velmi šikovnou průvodkyni, která nás dopodrobna informovala o historii jednotlivých památek. Svůj výklad vždy ozvláštnila nějakou historkou vztahující se k jednotlivým stavbám. V Dietrichsteinské hrobce, v kapli je kopie černé madony. Originál je v kostele sv. Václava. Byl to velice náročný výlet, ale hodně jsme toho viděli, dostali jsme hodně informací. Zase jsme se jen podivovali nad krásami, které pro nás zanechali naši předci. Zvlášť jsme hrdi, že je to zde na Jižní Moravě. 

Hlavní navigace:

 

Všem našim členům přejeme šťastný vstup no nového roku 2024. 

 

Vytvoření webových stránek zajistila

Firma Graweb, jmenovitě pan Kamil Konečný, nám sponzoruje vytvoření našich webových stránek. Jeho firma nám také tyto stránky vytvořila. Děkujeme mu za jeho spozorský dar.

Chceme, aby nejen naši členové, ale i široká veřejnost, byli informováni o naší činnosti.